marți, 23 septembrie 2008

Martie, o vreau pe mama acasă

           Înmoi condeiul în lacrima amintirilor şi aştern în linişte un bocet ce s-a-ntâmplat odată.
           O martie răcoroasă îmbibată în noroi şi ceaţă, o vreme a tristeţii ce-şi alungase orice fărâmă de culoare. Îmi caut printre lucruri o amintire dulce, dar toate au coperte amare, aşezate în rafturi reci şi sumbre.
          În negura de-afară, în ceaţa ce-nmuia şi oasele şi cedrii, cu-o haină groasă fără nasturi, cu asprimea unui voinicel, am pornit să caut floarea. Da, ştiu, o floare nu aduce primăvară, stiu, aceasta se-ntâmplă numai în cărţi învelite în coperte colorate, dar eu, un prichindel cu păr şaten şi verde-n ochi, cu obrăjori de turtă dulce şi suflet amărât, încă mai cred că o floare poate aduce un zâmbet.
           Suspin, şi-n pas grăbit, mărunt şi neobosit, cu haina ce-mi ajunge la genunchi, cu gâtul dezvelit şi mânecile lungi, păşesc spre pădurice, cautând floarea cea râvnită.
          De ce vreau floarea?

          E martie si calendarul are o fotografie înflorată. Nu, staţi aşa, mai există un motiv. Primăvara este anotimpul florilor...

          Sunt atât de puerile motivele, că nici eu, un colţişor de copil nu le cred. Bine, vă spun, nu cred ca primăvara vine cu o floare dar îmi doresc şi cred că o floare o poate aduce pe mama acasă. 

         Am frămăntat noroaie, am răvăşit frunzişuri, am străbătut pâraie, am scormonit tufişuri, dar floarea ce-n zadar o căutam a stat la loc ascuns de ochii-mi scănteiaţi.

         Şi m-am întors cu umerii-apăsaţi de sarcina tristeţii, dar nu gândiţi că floarea nu a fost găsită. După un timp de două ierni şi-o vară, în aşteptarea unei zi-nsorite, pe ceas de-amiaz sub raza-mbietoare m-a-mbrăţişat mămica cu zâmbetul ca  floarea.

8 comentarii:

  1. finalul acestei povestiri e superb!
    bine ai revenit in anotimpuri ingerii sa te ocroteasca alaturi de dragii tai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos precum ca o zi de primavara insorita. KEEP IT ON! ;) P.S. mi-a fost dor sa ma delectez cu astfel de randuri. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. stau la marginea tastaturii si cu emotii raspund multumitor pentru aprecierile voastre si in acelasi rand va rog sa-mi permiteti sa le transmit Celui care-mi da "nelinistea de a scrie".

    RăspundețiȘtergere
  4. o noua adresa
    http://bantuindamintirile.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc eliza, am trecut pe acele "pajisti", mi-a placut mult, felicitari

    RăspundețiȘtergere
  6. Plang, Daniel...aproape cu suspine, daca n-ar fi atat de aproape puiul meu...ce doarme lin, cu mami langa el...

    Nici nu mai stiu cum am ajuns la tine...dar nici nu mai conteaza...
    O vei avea pe mamica ta iubita, in vesnicie...desi te cred ca ai fi vrut-o langa tine... pana atunci...

    Am sa ma rog ca bunul Dumnezeu sa iti aline pierderea!

    Cu mare emotie si tristete,Laura

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti multumesc Laura ca ai pasit pe aleea amintirilor mele. Trebuie sa precizez ca nu am pierdut-o pe mama decat pentru un timp, apoi, intr-un decembrie insorit, am recapatat-o, ii multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta binecuvantare.

    RăspundețiȘtergere
  8. offtopic:
    daca esti prin zona te astept cu drag vineri, 12 iunie, de la ora 12.00, la biblioteca judeteana petre dulfu din baia mare, la o dubla lansare de carte, in prezenta autorilor
    indicii anatomice - oana stoica mujea
    blestemul manuscrisului - bogdan hrib
    iar daca iti gasesti un pic de timp sa scrii si la tine pe blog despre eveniment, o sa pui o, vorba aia, caramida intru propovaduirea culturii :)
    te astept

    RăspundețiȘtergere